Ruim 161.000 Flevolanders krijgen brief Donorregister

Geschreven door Redactie
Ruim 161.000 Flevolanders krijgen brief Donorregister

Tussen nu en februari valt er bij 161.400 Flevolanders een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de mat. De brief is een herinnering om een keuze voor orgaandonatie door te geven.


Sinds juli dit jaar geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt automatisch in het Donorregister. Mensen kunnen zelf kiezen of ze na hun dood organen of weefsel willen doneren. Wie geen keuze registreert, komt met ‘Geen bezwaar tegen donatie’ in het register. Dat betekent dat bij het overlijden van die persoon, organen en weefsels naar een patiënt kunnen gaan. De dokter bespreekt dat eerst met de nabestaanden. 


Ongeveer de helft van de volwassen Flevolanders heeft al een keuze gemaakt en deze vastgelegd bij het Donorregister. Wie dat nog niet heeft gedaan, krijgt dus een brief als herinnering om het alsnog te doen. 


Bij de brief zit een formulier waarop de keuze ingevuld kan worden. Ook kan de keuze via donorregister.nl doorgegeven worden. Wie dat na zes weken nog niet heeft gedaan, krijgt een tweede herinneringsbrief. De lokale bibliotheek helpt inwoners die meer informatie willen over het digitaal invullen van hun keuze. 


De eerste 81.500 brieven worden naar Almeerders verstuurd. Die brieven vallen rond 23 september op de mat. Begin november kunnen 8.300 Zeewoldenaren de brief verwachten. De overige brieven worden in februari verstuurd. Daarvan gaan er 15.300 naar Dronten, 29.600 naar Lelystad, 17.900 naar Noordoostpolder en 9.000 naar Urk.

Onze Ambassadeurs