Gemeenten maken geen gebruik van anonieme social media-accounts

Geschreven door Redactie
Gemeenten maken geen gebruik van anonieme social media-accounts

Het merendeel van de Flevolandse gemeenten zegt geen gebruik te maken van anonieme accounts om inwoners te controleren. Dat blijkt uit een rondgang langs de zes gemeenten.

Uit onderzoek van Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen bleek onlangs dat gemeenten op grote schaal meekijken met burgers op sociale media. Bij één op de zes onderzochte gemeenten in Nederland gebeurt dit anoniem. Officieel mogen alleen de politie en inlichtingendiensten meekijken op sociale media.

De gemeenten checken de berichten op Facebook en Twitter om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden. Marktplaats wordt bezocht om eventuele bijstandsfraude te ontdekken. Sommige ambtenaren worden onder valse naam lid van besloten Facebookgroepen.

De gemeente Almere laat in een schriftelijke reactie weten geen gebruik te maken van anonieme accounts.

In Lelystad worden social media gebruikt om zaken te monitoren. Anoniem gebeurt dit echter niet, benadrukt een woordvoerder. "Gebruik van nepaccounts is niet toegestaan."

Bij de gemeente Noordoostpolder volgen ze met gemeentelijke accounts bronnen die 'open zijn voor iedereen'. Ook hier worden volgens de woordvoerder geen anonieme accounts gebruikt om in gesloten Facebookgroepen inwoners te volgen. Wel heeft de afdeling fraudepreventie de bevoegdheid om door middel van internetresearch fraudezaken te detecteren, aldus de woordvoerder. "Hiervoor hebben zij dezelfde rechten als de politie, maar voordat dit wordt ingezet moeten er wel gevalideerde gronden zijn."

Medewerkers van de gemeente Zeewolde kijken op social media onder hun eigen accounts en die van de gemeente. Ook wordt er in openbare groepen gekeken. "Maar dit gebeurt niet anoniem. Voor zover bekend maken wij geen gebruik van anonieme accounts", aldus een woordvoerder.

Bij de gemeente Dronten hebben ze kennisgenomen van het onderzoek. "We zullen ons als gemeente hierin verdiepen en in de organisatie nagaan wat dit onderzoek voor onze gemeente betekent."

De gemeente Urk is nog bezig met een inventarisatie.









Onze Ambassadeurs