Nederlanders hebben veel meer vertrouwen in de wetenschap gekregen

Geschreven door Redactie

Het vertrouwen dat Nederlanders hebben in de wetenschap is het afgelopen jaar flink gestegen. Dat zegt Melanie Peters van het Rathenau Instituut. De wetenschap wordt meer vertrouwd dan politiek en rechtspraak. Het is ook nog het meest vertrouwde instituut dat we hebben in Nederland.

Het Rathenau Instituut houdt zich bezig met de impact van wetenschap op de samenleving en onderzoekt al tien jaar hoe Nederlanders over het wetenschap denken. Het vertrouwen van Nederlanders was altijd al hoog, maar het is dit jaar nog verder gegroeid.

In de vorige peiling kreeg de wetenschap een 7, nu een 7,5. Een ongekend hoge stijging, volgens Peters. “Als je het afzet tegen de normale bewegingen, dan is dit heel veel.”

Opmerkelijk is wel de dubbele houding van mensen tegenover de snelle ontwikkeling van de coronavaccins. “Er zijn mensen die zeggen: het is ongelofelijk knap dat het vaccin er zo snel is. Maar er zijn ook mensen met veel vragen over het vaccin die ze graag beantwoordt zien”, aldus Peters.

Onze Ambassadeurs