Lekker naar buiten; maar pas op voor teken!

Geschreven door Redactie
Lekker naar buiten; maar pas op voor teken!

Hoe beter het weer, hoe meer we naar buiten gaan. Lekker de tuin in, een heerlijke wandeling in het bos of over de hei, of picknicken in het gras. Maar helaas zijn dit ook de plekken waar je kans loopt om te worden gebeten  door een teek.

Een teek lijkt op een klein, plat spinnetje. Ze kunnen via gras en struiken op je huid terecht komen en zich daar vastbijten. Een tekenbeet is meestal onschuldig maar het kán je ziek maken. De kans daarop is groter als de teek lang in je huid zit. Controleer jezelf daarom altijd als je in het groen geweest bent. Teken komen voor in bossen, duinen, heide, weilanden, parken en tuinen. Ze leven van bloed van dieren en mensen.

Teken kunnen besmet zijn met de lyme-bacterie en zo de ziekte van Lyme overdragen. Deze ziekte geeft chronische klachten aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Controleer jezelf goed nadat je in gras, struikgewas, bos of op de hei bent geweest. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je eenvoudig zelf doen, met een tekentang. 

Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet: 

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. 
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet. 
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte. 

Kijk voor meer informatie over teken(beten) op www.weekvandeteek.nl of de RIVM-website.

Onze Ambassadeurs